
Cadangan Makanan untuk Pengamal SDII
Sarapan
1. Telor -Mata Kerbau, Omelet (campur sausage, bawang, capsicum, tomato) rebus.
2. Sausage – Rebus, Grill, Slice kecil dan goreng.
3. Burger daging.
4. Ayam kukus dengan spices.
5. Fish finger/fillet ( cari yang chunky kurang tepong.
Makan Tengah hari
1. Ayam , daging, Ikan, makanan laut, tauhu , tempe, telor itik dan sayur dalam apa juga cara masakan.
2. Yong tau fu tanpa kuey teow – kurangkan gravy.
Makan Malam
1. Soup/tomyam ayam, daging, tulang, makanan laut dengan sayur.
2. Sama dengan makan tengah hari.
Snek
1. Kacang tanah (tak terlalu banyak).
2. Kacang soya (boleh didapati di snek seksyen mana-mana supermarket.
3. Tempe/ikan bilis goreng dengan sedikit bawang dan chili potong.
(Kalau makan diluar ambil saja lauk pauk dan sayur, grill chicken, ikan bakar, lamb/chicken chop.
*Kebanyakan chili sauce ada kandungan gula yang tinggi.
*Gravy untuk lamb/chicken chop dan yong tau fu tinggi kandungan kanji.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan